Asunnottomuuden syyt



Elämä, riippuen lähtökohdistaan, näyttää ihmisille hyvin erilaisia vaihtoehtoja. On teitä, jotka eivät ole valmiiksi kirjoitettuja, mutta ne tulevat herkemmin valituiksi vaikeiden lapsuuden kotiolojen ja elämässä uudelleen toistuvien vastoinkäymisten jälkeen. Elämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta lähtökohtien takia, ne jäävät usein käyttämättä. Ei ole näköaloja, uskoa hyvään, eikä taitoja edistää elämää. Elämän ymmärrys on ollut niin ikään varjojen peitossa.

Joskus voi tulla monta iskua, ennen kuin ihminen joutuu elämän syrjään. On monista asioista, kuten psyykkisestä resilienssistä kiinni, kuinka monta vastoinkäymistä ihminen kestää. Ihminen ei ole kone, vaan tunteva olento, joka voi jopa mennä pysyvästi rikki. Syrjäytymisessä ei ole kyse vain omasta tahdosta tai hetkellisestä tunteesta olla yksinäinen. Se on usein kroonista pahaa oloa, tilanne, jossa asiat menevät toistuvasti epäonnisesti ja vieläkin pahemmin. Se ajaa ihmisen identiteetin alas, vie turvallisuuden tunteen ja uskon tulevaan. Se vie kaiken.

Monesti ihmisellä saattaa olla tavalla tai toisella turvaton lapsuus, joka on jo nakertanut sieluun syvän aukon. Sielu odottaa korjaamistaan, mutta jos apua ei tule, vaan pettymykset lisääntyvät, voi lopputulos olla lohduton.


 

 

Asunnottomuus syntyy usein rakenteellisten ja yksilöllisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta ja näiden ongelmien kasautuminen voi johtaa asunnottomuuteen. Rakenteellisista tekijöistä merkittävimpiä ovat asunto- ja työmarkkinoiden toimivuus, sosiaaliturvan taso sekä kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus. Yksilölliset tekijät voivat olla esimerkiksi päihderiippuvuus tai elämän äkilliset kriisit, kuten ero, sairastuminen tai työttömyys. (Labore.fi, 2024.)

Sininauhasäätiö luettelee asunnottomuuden pääsyiksi: > - Kohtuuhintaisten asuntojen puute > - Sosiaaliturvan leikkaukset > - Korkeat asumis- ja elinkustannukset > - Maksuhäiriömerkintöjen vaikutus asunnon saantiin (Sininauhasäätiö, 2025).

Asunnottomuuden taustalla on usein mielenterveysongelmia ja päihteiden ongelmakäyttöä, jotka voivat vaikeuttaa asunnon saantia ja asumisen ylläpitämistä. Taloudellisten vaikeuksien myötä kodin löytäminen hankaloituu erityisesti silloin, kun maksuhäiriömerkintöjä kertyy, mikä rajoittaa vuokra-asuntojen saatavuutta. Kun taas riittävä toimeentulo auttaa rakentamaan omaa elämää eteenpäin.

 Sosiaaliturvan leikkaukset heikentävät vähävaraisten asuntojen saatavuutta, etenkin sellaisilla alueilla, joissa on vain vähän edukkaita vuokra-asuntoja.

Kun sosiaaliturvaa kiristetään ja henkilöllä on luottohäiriömerkintöjä, asunnon löytäminen voi olla entistä vaikeampaa ja uutta asuntoa voi olla hyvin haasteellinen löytää. Tämä voi ajaa ihmisen tilanteeseen, jossa yksilö joutuu turvautumaan tilapäismajoitukseen tai jää täysin ilman asuntoa.

 

 

Asunnottomuus Suomessa

 


Suomessa on tehty merkittävää työtä asunnottomuuden vähentämiseksi ja kehityssuunta on ollut hyvin pitkään myönteinen.  Asunnottomuus on kuitenkin lähtenyt kurjasti nousuun viime vuosina. Olisi tärkeää toimia ajoissa, jotta kehitystä saadaan jälleen ohjattua kohti parempaa, eikä ihmisten inhimillistä kärsimystä aiheutuisi turhaan.

Tässä postauksessa käsittelen jokusia keskeisiä tekijöitä, jotka ovat auttaneet vähentämään asunnottomuutta Suomessa. Käyn myös asunnottomuuden viimeisimpiä tilastollisia lukuja läpi. Ensimmäisenä esittelen Asunto ensin -mallin, joka on ollut merkittävä askel kohti kodittomuuden poistamista. Mallin pohjalla on eettinen periaate, jonka mukaan asunto on perusoikeus. Asunto ensin -mallissa kodittomille tarjotaan asunto ennen muita tukitoimia, kuten päihdehoitoa. (Asuntoensin, 2020.) 

Tällä voidaan vaikuttaa siihen, ettei ketään joutuisi suoraan kadulle esimerkiksi, korvaushoidon päätyttyä. Tämä on myös keskeinen asia ihmisen turvallisuudelle. Kodin myötä aukeaa mahdollisuus parempaan elämänhallintaan. Kodin myötä avautuvat myös mahdollisuudet hyvinvoinnin, sekä oman elämän edistämiseen.

Suomessa Asunto ensin-malli on onnistunut vähentämään kodittomuutta. (Tsemberis & Asmussen 1999, s. 114; Tsemberis 2010b, s. 18; Kettunen 2013, 563). On mahtavaa, että tällainen malli ollaan, kehitetty ja sillä olla saatu monenlaisia positiivisia vaikutuksia tähän synkkään ongelmaan.

Lisäksi asumisneuvonta ja tuettu asuminen on vaikuttanut vähentävästi asunnottomuuden tilastoissa. (Y-Säätiö 2023). Häätöjen ehkäisy, asumisen tukipalvelut ja neuvonta on ollut tärkeässä roolissa, jotta ihmiset ovat kyenneet säilyttämään kotinsa.

 Vaikka Suomessa on onnistuttu vähentämään kodittomuutta, on kodittomuus taas lähtenyt kasvuun. (VVA ry 2024). 2024 vuoden lopulla Suomessa oli 3806 asunnotonta, se on edellisvuoteen nähden 377 asunnotonta enemmän! (Y-Säätiö 2025).

 Eli selvää nousua on nähtävissä.

Katuasunnottomuuden muoto on kasvanut isommissa kaupungeissa, erityisesti Helsingissä. (Y-Säätiö 2025). Kasvaneesta 2024 asunnottomuuden kokonaisluvusta, 1010 oli pitkäaikaisasunnottomia. (VVA ry, 2024). Se on sydäntä särkevä lukema, joka osoittaa, että yhteiskunnassamme on suuri haava.

Asunnottomuuden lisääntymisen kehitystä on nähty myös muissa maissa. Ihmisten taloudelliset vaikeudet ovat kasvaneet, kun sosiaaliturvaa on leikattu.  (labore.fi 2024.) Suomessa nuoret kodittomat ovat myös usein ns. ”piilokodittomia”. He vaihtavat paikkaansa kuljeksien paikasta toiseen jonkun sohvalla.  (Nal.fi 2024.) Nämä ihmiset eivät näy tilastoissa, mutta he ovat olemassa. Nuorten kodittomien yöpymispaikat eivät aina ole, turvallisia paikkoja ja kaikenlaisia ikäviä kokemuksia karttuu. Nämä paikat eivät ole turvallisia myöskään muille kodittomille. Ongelmat ja syvenevät ja ihminen joutuu väistämättä alttiimmaksi kaikenlaisille vaikeuksille sekä vaaroille.

Tarvitaan ehdottomasti lisää tukea ja suojaa sitä tarvitseville. <3

 

Lähteet:

Y-säätiö (2025) Asunnottomuus. Saatavilla:

https://ysaatio.fi/asunto-ensin/asunnottomuus-kodittomuus/  22.5.2025

Kettunen, M. (2013) Asunto ensin-mallin vaikutukset kodittomuuden poistamiseen

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/114737/kettunen.pdf?sequence= 22.5.2025

VVA ry (2024) Asunnottomuus Suomessa. Saatavilla:

https://www.vvary.fi/asunnottomuus/ 22.5.2025

Y-säätiö (2025) Asunnottomuus kääntyi kasvuun Suomessa. Saatavilla:

https://ysaatio.fi/asunnottomuus-kaantyi-suomessa-kasvuun/ 22.5. 2025

Sininauhasäätiö.fi (2025) Mitä meidän jokaisen tulisi tietää asunnottomuudesta. Saatavilla:

https://sininauhasaatio.fi/mita-jokaisen-suomalaisen-tulisi-tietaa-asunnottomuudesta/ 22.5.2025

Y-säätiö (2025) Asunnottomuus kääntyi kasvuun Suomessa. Saatavilla:

https://ysaatio.fi/asunnottomuus-kaantyi-suomessa-kasvuun/ 22.5. 2025

VVA ry (2024) Asunnottomuus Suomessa. Saatavilla:

https://www.vvary.fi/asunnottomuus/ 22.5.2025

Labore.fi (2024) Suomi on asunnottomuuden poistamisen mallimaa. Saatavilla:

https://labore.fi/t&y/suomi-on-asunnottomuuden-poistamisen-mallimaa/ 22.5.2025

Nal.fi (2024) Nuorten piiloasunnottomuus – tietoa ja tukea tarvitaan. Saatavilla:

https://nal.fi/nuorten-piiloasunnottomuus-tietoa-ja-tukea-tarvitaan/ 22.5.2025