Asunnottomuus ei ole vain tilasto -

dokumenttisarja tuo esiin karun totuuden nuorten kodittomien elämästä


 

Dokumentaristi Sami Kieksin tuottama sarja Asunnottomat-pitkä matka himaan, auttaa totisesti ymmärtämään, millaista on ponnistaa eteenpäin väkivallan kokemusten, laitosvuosien ja huumepiirien keskeltä. Dokumenttisarja näyttää miten asunnottomuus vaikuttaa mielenterveyteen. Se paljastaa, millaisten haasteiden kanssa asunnoton huumeiden käyttäjä joutuu kamppailemaan ja kuinka vaikeaa on rakentaa tulevaisuutta, kun on pudonnut yhteiskunnan kelkasta. Dokumentti avaa rehellisesti, mitä tarkoittaa elää epävarmuudessa, ilman kotia ja pysyvää suuntaa. Se myös näyttää minkälaisia tukitoimia asunnottomat päihteiden käyttäjät, tarvitsevat päästäkseen elämässään eteenpäin. Se osoittaa myös mikä merkitys on omalla kodilla ja kuinka se voi vaikuttaa ihmiseen, jotta hän voi suunnata elämäänsä uudelleen.  

Sarjassa seurataan nuorten aikuisten Jeren, Alisan, Tatsun ja Midun elämää. Nuorten päivät ovat menneet päämäärättömänä kuljeksimiseen synkissä tunnelmissa, jossa huumeet ovat osa heidän arkeaan. He eivät osanneet odottaa miten pahasti ne voisikaan vaikuttaa heidän elämäänsä. (Yle, 2024; Asunnottomat-pitkä matka himaan, 2024.)

Vankilasta voi tulla ennen pitkään kutsu, mutta ennen kaikkea heille kaikille on tullut tutuksi turvattomuus ja epätoivo.  Korvaushoitoon pääsy on heille tilaisuus kohti parempaa elämää, mutta ilman vakituista osoitetta hoitoon pääsy voi olla mahdotonta, joten on saatava apua kodin löytämiseksi ja oppia keinoja sen säilyttämiseksi.  (Yle, 2024; Asunnottomat – pitkä matka himaan, 2024.)

Ilman vakituista kotia mielenterveysongelmat voivat syventyä ja päihteiden käyttö lisääntyä ja ihminen ajautuu entistä syvemmälle vaikeuksiin, josta on vaikea ponnistaa omiin tukiverkostoihin tai palveluiden äärelle.

Dokumentin Alisa, joka on kokenut paljon turvattomuuden tunteita, kiteyttää tunteensa kotia kohtaan näin:

"Mulle asunnottomuus ei tarkoita sitä, että ei oo asuntoa. Vaikka sulla olis paikka, mihin mennä, mutta jos sä et pysty oleen siellä tai sulla ei oo turvallista siellä. Mulle koti merkitsee sitä, että se on turvapaikka. Sun ei tarvii pelätä kotona." (Alisa, Asunnottomat-pitkä matka himaan, 2024.)

Koti voidaan nähdä myös turvapaikkana, jossa myös uuden alun saaminen on helpompaa. Kun elämä ei pyöri pelkästään selviytymisen ympärillä ja ihminen voi tuntea elävänsä turvallisten seinien suojassa, hän pystyy paremmin kohtaamaan itsensä. Omassa kodissa voi olla rauhassa ja hengähtää. Se antaa mahdollisuuden mielenrauhalle ja sekä tilaa miettiä menneisyyttä, nykyhetkeä ja hahmotella tulevaa. Koti ei ole siis vain pelkkä osoite tai tila. Koti on paikka, joka antaa suojaa henkisesti ja fyysisesti. 

 

lähteet:

(2024) Asunnottomat – pitkä matka himaan. Yle Areena. Saatavilla:  

https://areena.yle.fi/1-66150954

https://yle.fi/aihe/a/20-10007861 23.5.2025

Alisa (2024) Asunnottomat – pitkä matka himaan. Yle Areena. Saatavilla: 

https://areena.yle.fi/1-71896872 23.5.2025